Jungtweets – This and That

DA JEG VOKSTE OPP …

Posted on: mars 13, 2014

Jeg vet godt at det har blitt skrevet mye om dette tidligere, men jeg bekymrer meg stadig vekk over at barn som vokser opp i dag skal beskyttes fra alt mellom himmel og jord, og med få unntak.

Image

Sykt barn

 

Det kommer til å utvikle seg en generasjon som ikke har de samme livserfaringene og den naturlige beskyttelsen enkelte bakterier faktisk gir for å beskytte oss mot mange sykdommer som det i dag florerer. Enkelte barn er syke hele tiden, og da tenker jeg ikke først og fremst på de som er født med kroniske lidelser. 

Da jeg vokste opp hadde vi ikke mobiltelefon med kamera og facebook. Vi trengte ikke å være redde for at nakenbilder fra dusjen i svømmehallen skulle legges ut på nett til spott og spe. Mobbing fantes den gangen også, men det foregikk i eller utenfor skolegården etter skoletid, fysisk eller psykisk. Ikke i kommentarfeltene eller på SMS.

 

Foreldrene våre ble ikke hysteriske når vi kom altfor sent hjem med kroppen full av kvae, skrubbsår og blåmerker etter hyttebygging høyt oppe i trær, uten sikring, langt inni skogen.

Image

TV-spill

 

Vi fikk masse frisk luft, og var gjerne ute hele dagen. Noen få hadde TV-spill, men dette opptok lite av tiden. Playstation var ikke en gang oppfunnet. Langt mindre PC og nettbrett. 

 

 

 

 

 

I barndommen min kunne vi sykle og leke uten hjelm. Lekeplassen hadde grusunderlag, og på vinteren hoppet man utfor den bratteste bakken uten å være bekymret for konsekvenser. Med foreldre som stod på sidelinjen med lommelerka og heiet oss frem. 

Image

DBS Apache-sykkel

 

Vi hadde olabukser som vi bleket selv i ekte klorin i badekaret, og motepresset var langt mindre enn det er i dag. Vi lærte oss å svømme i bassenget på skolen. I dag har nesten ingen skoler råd til å drive med svømmeopplæring lenger. 

 

 

 

 

De av oss som vokste opp ved kysten kunne være ute i flere timer i små båter uten at foreldrene måtte være med hele tiden og og passe på som hauker. Vi var ute om det regnet, og etter mørkets frembrudd. Ingen tenkte på at det kunne stå en voldtektsmann eller pedofil bak hvert hjørne.

Image

Barn i båt, utenkelig i dag

 

 

De voksne kunne la barna være ute en hel dag, uten at de visste hvor vi var til enhver tid. Nøkkelbarn var langt mindre utbredt enn i dag, fordi mange var hjemmeværende, og noen SFO fantes ikke. Mange barn kan ikke gå alene hjem fra skolen lenger, men kjøres gjerne både til og fra skolen.

 

 

Da jeg vokste opp hadde vi foreldre som tvang oss på sykkelen, og lærte oss at når man ramler, så reiser man seg opp, børster av seg støvet og tørker litt blod for så å gjøre det samme om igjen.

 

– Det å feile er en naturlig del av livet. Det gjør vondt der og da, men det går som regel over..

Legg igjen en kommentar